

Som nybagte forældre kan det være en svær periode at komme igennem, hvis ens spædbarn har symptomer på kolik og som følge deraf har lange og jævnlige perioder med gråd og skrig. Det kan fylde meget for nybagte forældre, når årsagen til gråden ikke umiddelbart er til at finde på egen hånd. Der kan dog være flere årsager til, at dit barn lider af spædbarnskolik, og i følgende skriv vil du kunne læse meget mere om, hvilke symptomer du skal være særligt opmærksom på, samt hvilken form for behandling, der kan være den rigtige for dit barn.
Gråd er dit barns signal om, at der er noget i vejen
For det første, er det vigtigt at gøre sig bevidst om, at børn græder, fordi de ønsker at fortælle, at der er noget i vejen. Det kan være, at der er helt konkrete behov, som barnet ønsker at få stillet, som eksempelvis sult, tørst eller træthed. Andre gange kan gråden komme som følge af spændinger i kroppen, der hæmmer barnet i dets motorik og som påvirker musklerne på en smertefuld måde.
Spædbarnskolik er en tilstand, der kan starte fra, at barnet er 2 uger gammelt og vil i langt de fleste tilfælde stoppe allerede inden barnet fylder 5 måneder. Her vil tilstanden komme til udtryk som længere varige skrige- og grædeture flere gange om dagen og i en længere periode ad gangen. Man definerer baby kolik mere præcist indenfor en periode af tre gange om dagen i mere end tre dage om ugen og inden for en tidsramme, der strækker sig over mere end tre uger.
Derfor kan dit barn opleve kolik
Der kan være mange årsager til, hvorfor dit barn måtte opleve kolik. Nogle af de mere almindelige årsager kan være:
- Træthed og overstimulering (typisk gråd om eftermiddag/aften).
- Problemer med at komme af med bøvser og luft i maven (herunder også afføring).
- Smerter i kroppen – eksempelvis som følge af spændinger.
- Sult eller reaktion på ændringer i mors kost ved amning.
Det kan være svært at give en mere præcis årsag til, hvorfor nogle børn oplever symptomer på kolik, og andre ikke gør. Der er nemlig ikke noget forskning, der giver grund til at tro, at kolik kan være arveligt bestemt, og derfor antages det, at kolik kommer som følge af flere forskellige årsager; og af denne grund også kommer til udtryk som forskelligartede symptomer.
Findes der behandling for kolik?
Først og fremmest kan det være en god idé at tage fat i sin læge eller sundhedsplejerske for at få undersøgt barnets symptomer og for at finde frem til, hvilke årsager der kan ligge til grund for den længere varige gråd.
Det kan derudover være en god idé at tage kontakt til sin lokale osteopat, da en osteopatisk behandling vil være med til at finde frem til, om barnets kolik kan stamme fra spændinger i kroppen, problemer med fordøjelsessystemet mm.
En osteopatisk behandling er manuel og vil med udgangspunkt i barnets symptomer undersøge hele kroppen for bagvedliggende årsager. Dermed vil den enkelte osteopat kunne give den rette vejledning og eventuelt henvise til andre fagpersoner, såfremt dette måtte være nødvendigt for den rette behandling.