

Har du børn og er ved at blive skilt – så er der hjælp at hente her
Der er 5 ting du skal vide, hvis du står midt i en skilsmisse og oven i dette også har børn involveret. Hvis I har børn sammen, er der nemlig mere I skal tage stilling til og en række beslutninger, som man ikke kan løbe fra. Udover en masse informationer, kan det være overvældene når man i forvejen er fyldt med svære følelser eller uafklarethed. Men sammen med en familie advokat kan I tage kontakt til familieretshuset og få den rette hjælp.
For at blive klogere på hvad det indebærer at have børn og blive skilt, vil denne artikel nævne 5 ting, som I kan overveje og være bevidste omkring, når I træffer beslutningen om at blive skilt.
- Forældremyndigheden – Hvem skal gøre hvad og hvornår. Hvem af jer vil have forældremyndigheden over børnene, skal den være fælles? Forældremyndigheden er nemlig afgørende for, hvem som kan beslutte ting for jeres børn f.eks. omkring hvilken skole de skal gå på, hvad de må og kan og hvis barnet f.eks. bliver indlagt eller lignende.
- Hvor skal børnene bo? Skal de skiftes til at være hos jer hver 14. dag. eller har I en anden plan? Barnet kan kun have en folkeregisteradresse, så derfor kan I sagtens aftale, hvornår I hver især skal se børnene men I er nødt til at beslutte hvor folkeregisteradressen for barnet eller børnene skal være. Den af jer som bliver Bopælsforælderen har ret til at bestemme over barnets daglige liv og træffe beslutninger, som samværsforælderen ikke kan. Det gælder blandt andet valg af barnets daginstitution, flytning indlands eller om barnet skal gå til skolepsykolog.
- Samværet hos barnet – I har til opgave at lave en skriftlig aftale omkring samværet med barnet. Det omhandler altså, hvor meget tid I som forældre hver især har lov til at tilbringe med barnet og I skal tage hensyn til barnets behov. Når I har indgået aftalen er den bindende og den bliver lavet i Familieretshuset. Det er en god idé at lave aftalen skriftlig og gøre jer umage og bruge tid på at gå ned til den mindste detalje, så I begge er afklaret omkring samvær og har barnets behov for øje. Her kan I også få hjælp til at lave aftalen med en familieadvokat, som kan vejlede jer korrekt i forhold til skilsmisse.
- Børnebidrag – Hvem betaler hvad? I skal sørge for at aftale, at den som ikke har barnet på fuldtid, bidrager med et økonomisk beløb så det kan løbe rundt. Beløbets størrelse bliver afgjort ud fra den månedlige bruttoindkomst hos den forælder, som skal betale børnebidrag.
- Fokuser på børnenes behov. Uanset om I har et eller flere børn, så skal I huske at have opmærksomheden rettet mod dem og sørge for at I ikke hænger jeres problemer hen på dem. De skal altså kunne være sammen med jer, uden at I skændes og I skal forsøge at samarbejde for børnenes skyld. Det kan dog være svært at samarbejde når man er midt i en skilsmisse. Men her kan en professionel rådgiver netop hjælpe og guide jer til, hvordan I bedst muligt kan hvile i jeres beslutning nu og særligt fremtidigt.