Tøj til børnene, kan det være mere bæredygtigt?

Der er sket en udvikling hen over årene i takt med, at vi er blevet mere velstående. Tidligere gik tøj i arv, indtil det var slidt op. De tider er forbi, hvor man syede lapper på knæene. Der er heller ikke hjemmestrikkede sweatre i nær samme omfang som tidligere.

Der er måske en undtagelse, hvor især noget af det praktiske tøj, til de helt små babyer, bruges af flere i en familie eller cirkulerer blandt venner. Men generelt så køber vi meget nyt hele tiden.

Voksealderen

I den periode børnene er i institution, vokser de hurtigt. Og det får tøjforbruget til at vokse. Det er samtidig en periode, hvor tøjet bruges og slides meget. Der klatres og tumles på legepladsen meget af dagen, mens der males og er andre aktiviteter, hvor børnene ikke har helt styr på situationen, og det giver flere pletter på tøjet.

I denne periode er der ikke så meget at stille op, her er det uundgåeligt, at der skiftes meget tøj. Det kan betale sig at lede efter god kvalitet til en god pris, så budgettet ikke sprænges. Du kan finde stort udvalg af billigt børnetøj online.

Der er kommet mere fokus på, hvordan tøjet bliver produceret, og hvilken miljøbelastning det giver. En større tøjkæde kom i en mediestorm, fordi sæsonens tøj, der ikke blev solgt, blev brændt. Den stigende fokus på bæredygtighed betyder også, at der er spirende opmærksomhed på, om tøjet er økologisk. Der findes nu et ”GOTS-mærke”, der viser, at 95% af tøjet er økologisk.

Du kan sagtens selv gøre gode ting for klimaet uden at købe økologisk. Du kan reparere det tøj, der går i stykker. Du kan vaske tøjet færre gange, på lavere grader og lufttørre – så holder det længere. Det tøj der klarer sig pænt igennem det ”hårde liv”, kan du give videre til genbrug.