Luft eller helium? Derfor er heliumballoner et hit til børnefødselsdagen

99 luftballoner. Der er en grund til, der er skrevet en sang om dem. Balloner er nemlig ikke bare velkomne til børnefødselsdagen, de er afgørende for, om det bliver en festlig dag eller ej. Men der findes valgmuligheder. Skal du fylde dem med luft eller helium? For hvad er forskellen egentlig? Her kan du læse videre og blive klogere. 

 

Når det kommer til børnefødselsdagen, så er der ingen tvivl om, at I skal have balloner. De er altid et hit blandt hos de mindste for udover at pynte på væggen eller i loften, så er de også sjove at lege med – ikke mindst når de sprænger. Det store spørgsmål er blot, om I skal fylde dem med luft eller helium? 

Helium vinder frem og stiger til vejrs

Helium er det andet element i det periodiske system, og derfor er det også et stof, der er lettere end almindelig luft. Det betyder, at når du fylder en ballon med helium, så vil den automatisk stige til vejrs. Der er altså flere fordele ved heliumballoner frem for de almindelig, du fylder med luft. 

 

Udover at du skal bruge dine lungers fulde kraft for at fylde huset med ballonerne, så skal du også gnide dem mod håret for at få dem til at sidde fast på væggen eller i loftet. Det sørger den statiske elektricitet for. Det kan dog være en lidt kedelig proces, der tager lang tid.

 

Fordi helium er lettere end luft, så behøver du ikke længere gnide ballonerne mod håret for at få dem til at sidde fast i loftet. De flyver automatisk derop. Du skal dog være opmærksom på ikke at flyde ballonerne op med helium udenfor. Så risikerer du nemlig, at de flyver til vejrs, og så får du dem ikke lige sådan ned igen foreløbig. 

Derfor skal du ikke indånde helium 

Helium er også kendt som et stof, man kan indånde for at få en stemme, der lyder lidt som en mus. Selvom det kan være fristende at gøre særligt til festlige lejligheder, så frarådes det at indånde helium på den måde. Når man indånder helium, så fortrænger det nemlig ilten i lungerne. Gør man det ofte efter hinanden, så kan man risikere at besvime, fordi kroppen og hjernen ikke får den ilt, den skal bruge. Så vær forsigtig med helium, og overlad stemmearbejdet til professionelle.